Om oss

Vi är en kör i Umeå som sjunger sånger från hela världen med tonvikt på folkmusik från Afrika, Haiti, Latinamerika, Balkan och Sverige. Rytmisk musik som det svänger om och de flesta sångerna sjungs på originalspråk. Reportoaren är ofta 3-4 stämmig och sångerna lärs för det mesta ut på gehör. Vi har även en del samiska jojkar, vilket känns roligt med tanke på vår geografiska hemvist. Vi vill ha en kulturell bredd, med musik från när och fjärran!

Historik

Körledare sen 1995 är Siw-Marie Nyman, utbildad musiklärare vid Piteå muskihögskola. Men kören bildades redan 1983 för att visa solidaritet med de många drabbade efter militärkuppen i Chile september 1973. Därav namnet Septemberkören. Septemberkören är en politiskt och religiöst obunden förening. Från början bestod reportoaren till största delen av kamp- och frihetssånger bland annat för kampen mot aparheid i Sydafrika. Sånger som idag har fått en stark symbolisk betydelse i arbetet för mänskliga rättigheter i hela världen och som nu är en del av en bredare reportoar folkliga sånger som handlar om allt som hör livet till.

Verksamhet

Vi övar måndagkvällar 19.00 i Grisabackakyrkan, i Umeå, från september till juni. Uppträder gör vi 1-3 per termin, i många olika sammanhang. Bland annat har vi deltagit ett flertal gånger på folkmusikfestivalen Umefolk. Vi brukar även sjunga på caféer, i kyrkor och vid olika solidaritetsevenemang. Vi har också arrangerat körhelger och deltagit tillsammans med andra körer i större projekt.

Kom och sjung med oss!

Det är kul och hälsosamt att sjunga tillsammans!